• Генеральний спортивний партнер
  • Партнер дистанції 10 км
  • Офіційний водний партнер
  • Титульний партнер

Новини

18.04.2019

“Всі дистанції біжимо тільки командою, підтримуючи і мотивуючи один одного” – Олександр Шевченко та Зоя Харченко, корпорація “Біосфера”

 

Напередодні проведення Interpipe Dnipro Half Marathon 2019, який відбудеться 26 травня у Дніпрі, ми поговорили з PR-директором Олександром Шевченком і бренд-менеджером бренду “Smile” Зоєю Харченко корпорації “Біосфера”. Щорічно вони збирають команду, підтримують бігові заходи, популяризують захоплення бігом і пропагують здоровий спосіб життя. Також наші співрозмовники розповіли про те, яке місце в компанії займає біг, як мотивують спортсменів і які обирають дистанції.

 

– Олександре, Зоє, розкажіть, що собою являє корпоративна культура вашої корпорації і яке місце в ній займає біг?

 

– А: Хочу почати з того, що в нашій компанії чітко сформовані шість корпоративних цінностей, довкола яких формується оцінка, мотивація персоналу, внутрішні корпоративні активності і т. д. Також наша компанія розвиває корпоративне життя як на виробничих заводах, так і в наших офісах, що пов’язує всі частини корпоративного життя в єдине ціле. Тримається воно на двох основних китах – соціальній відповідальності компанії і турботі про екологію, тема якої інтегрована в наш бізнес. Зі свого боку ми стежимо за тим, щоб наше виробництво було більш екологічним, і частиною життя компанії є наші спортивні команди. У нас власна корпоративна форма, ми активно беремо участь у змаганнях і гордо називаємо себе BiosphereSportSquad. Наприклад, минулого року наша команда брала участь у чотирьох забігах, два з яких проходили у Дніпрі і два в Києві. Також окремі бренди нашої корпорації не тільки беруть участь у забігах, але і спонсорськими активностями мотивують бігати інших. До того ж у нашій корпорації вже закріпилася нова традиція, яку ми одними з перших привели в Україну – плоггінг (шведська традиція, яка полягає у симбіозі бігу та збору сміття). Ми не тільки виробляємо, стежимо за переробкою вторсировини, а й прибираємо під час бігу. Даний проект створили з метою навчити людей відповідально ставитися до екології і ставати здоровішими. Наше завдання – зібрати в команди небайдужих людей з різних відділів і виробництв, поєднати корисне з приємним і відчути командний дух.

 

– З: Біг як спортивна ініціатива в нашій компанії з’явився досить нещодавно, якщо говорити про співвідношення з віком корпорації, якій цього року виповниться 22 роки. Паралельно з участю в різних забігах, протягом вже кількох років наша компанія активно підтримує подібні спортивні проекти. Для нас це дуже важливо, тому що участь і підтримка не лише заряджають емоціями, а й допомагають нашим співробітникам досягати кращих результатів. Саме тому однією з наших ідей зовнішньої комунікації є підтримка бігової культури в Україні і всього, що пов’язане зі здоровим способом життя. Дана ідея тісно пов’язана з айдентикою наших брендів, зокрема з брендом вологих серветок “Smile”. Наша мета – стимулювати людей бути здоровими, спортивними і не звертати увагу на фізіологічні моменти, пов’язані з тренуваннями.

 

– Олександре, як біг допомагає розвивати командний дух та лідерські якості співробітників у вашій компанії?

 

– Я вважаю, що будь-які активності, які мають на меті об’єднати людей в команду, вже розвивають командний дух, почуття плеча, відповідальності і гордості за загальний результат. Все це може послужити не лише для перемоги у командних змаганнях, а й у бізнесі. Командний дух завжди необхідно підтримувати подібними проектами. Адже більшість з нас щодня спілкуються і бачать один одного в певних іпостасях, а біг дозволяє розкритися і побачити людину з іншого, незнайомого більшості боку. Виходячи на старт дистанції, у всіх уже є один спільний інтерес і мета – командний результат. Наші команди найчастіше беруть участь у благодійних забігах, тим самим намагаємося поєднати біг і волонтерську діяльність. До того ж ми дотримуємося головного правила, що не може бути хорошого результату без зусиль всієї команди, тому завжди біжимо однією командою і не розбиваємося на частини. Багато хто погодиться, що одна людина може тягнути все на собі, але без зусиль і допомоги команди досягти результату буде в десятки разів складніше. Добре, якщо вони не тягнуть “ковдру” кожен в свою сторону, як лебідь, рак і щука, а підбадьорюють і мотивують один одного.

 

– Яким чином у компанії знаходять однодумців, мотивують і проходить підготовка до забігів?

 

– А: Як би дивно це не звучало, але більшість людей в нашій корпорації готуються самостійно. Багато хто давно займається бігом, і він вже включений в розпорядок дня. Проміжні тренування для колег ми успішно замінюємо плоггінгом. У зв’язку з тим, що у нас велика географія нашої корпорації, ми не завжди маємо фізичну можливість зібрати людей з усієї України та близького зарубіжжя. Ми періодично збираємося для плоггінга і намагаємося поєднати підготовку до забігів і турботу про екологію. Ми прекрасно розуміємо, що не всі готові відразу боротися за призові місця на різних дистанціях, але спробувати свої сили цілком реально. Тому ми прийняли рішення, що плоггінг – досить комфортний формат для спортсменів-початківців і тих, хто тільки наважується на свої перші дистанції. Якщо говорити про однодумців, можу сказати, що люди найчастіше мотивуються і надихаються прикладами інших. Наприклад, кілька років тому, коли ми бігли перший раз, нас було чоловік десять, а десятки фотографій з забігу розлетілися соціальними мережами і корпоративним ресурсом. Після цього нас багато хто почав питати, як це було і які відчуття ми отримали. Приховувати не стану, було дуже приємно розповідати про перші перемоги нашої команди. На наступний забіг відгукнулося вже в кілька разів більше людей, і так у геометричній прогресії. Хороший приклад також буває заразним. У цій справі головне, щоб людині подобалося цим займатися, а після фінішу із задоволенням обговорювати і ділитися новими емоціями. Чесно кажучи, це спостерігається не тільки в нашій корпорації, а й на прикладі країни, коли кількість цікавих забігів і учасників зростає щороку, а для участі залишається тільки зібратися і прийти на старт.

 

– З: Насправді у нас в корпорації добре розвинена корпоративна культура і надихаючий, ідейний і харизматичний керівник Андрій Здесенко. Він своїм особистим прикладом доводить всім, наскільки важливо у житті драйвити, а спорт, як його частина, підживлює його адреналіном. Тому наша команда завжди рухається до мети і розвивається. Якщо говорити про залучення співробітників, то ми другий рік підтримуємо ініціативу корпоративних забігів. Більше робимо акцент на благодійних дистанціях, оскільки для нас важливо пов’язувати ідеї здорового способу життя та пріоритетних для нас напрямків з точки зору бізнесу. У нашій корпорації існують спортивні команди з активними учасниками, які із задоволенням беруть участь у різних змаганнях і цілеспрямовано борються за перемогу. Підготовка ж до спортивних заходів у нас ведеться різнобічно. У першу чергу це збір команди. Ми шукаємо не просто бігунів які хочуть брати участь у забігах, ми відразу формуємо команди. Ще важливою, але не прописаною цінністю для нас є челлендж – постійно приймати виклики, ставити перед собою нові цілі, досягати їх і боротися за хороші результати.

 

– Зоє, як ви вважаєте, чи впливають спортивні тренування на ефективність співробітників?

 

– Заняття індивідуальним або командним видами спорту дуже добре загартовують як дух, так і тіло спортсмена. Особисто я дотримуюся вектора “дух, тіло, душа, справа”. Тому вважаю, що спорт несе певну дисципліну, мотивацію, прагнення до досягнення результатів, до перемоги. Саме ці якості важливі як в особистому житті, так і в бізнесі.

 

– Ваші команди регулярно беруть участь у різних забігах. Якою була найбільш пам’ятна дистанція або результат?

 

– А: Результат забігу я вважаю другорядним показником, оскільки для команди у благодійному забігу найбільш важливий сам процес. Для нашої команди головне завдання – пробігти і отримати задоволення, а не вкластися у часові KPI. До того ж, найбільше запам’ятовуються емоційні забіги, особливо хотілося б виділити Interpipe Dnipro Half Marathon минулого року. Він був особливим. Коли у всіх був післядощовий настрій, всі були мокрі, але щасливі. Якщо говорити про особисті рекорди, то це було кілька років тому на Nova Poshta Kyiv Half Marathon. Тоді в індивідуальному забігу я потрапив у десятку, але це не було моїм головним завданням, а результат порадував. Пам’ятаю момент, коли до фінішу залишалося метрів триста, і я вирішив докласти максимум зусиль, що і вирішило результат забігу.

 

– Чи були на забігах надзвичайні ситуації? Наприклад, учасник записався на забіг в останній момент і показав найкращий результат, або завдяки бігу люди формували сім’ї?

 

– А: Подібні приклади згадати складно, але пам’ятаю одну історію, коли ми запізнилися на старт через те, що всією командою довго фотографувалися. Ми настільки захопилися фотографуванням, що не почули стартовий сигнал, а на Майдані тоді було досить шумно. У підсумку ми частину марафону пробігли ще до лінії його старту, оскільки були в іншій частині Майдану Незалежності. В результаті ми пробігли досить непогано і обігнали частину тих, що стартували вчасно.

 

– З: Пригадується випадок, коли минулого року на дистанції ми організовували групи підтримки спортсменів, де вболівальники на маршруті дистанції кричали кричалки, що підтримують і піднімають настрій. Тоді ми отримали багато позитивних відгуків про цю ініціативу, що додало нам сил на наступні ідеї. Мені, як постійній учасниці марафонів, важлива така підтримка. Саме вона на складних ділянках дистанції допомагає взяти себе в руки і добігти до кінця.

 

– Зоє, розкажіть, чи брала ваша команда участь у забігах в інших містах?

 

– Структура нашої компаній така, що головні офіси знаходяться у Дніпрі і Києві, а в інших регіонах є свої представництва. У нас досить велика команда, і залежно від регіону, наші спортивні та амбітні співробітники активно брали участь у спортивних ініціативах. Наприклад, минулого року наші регіональні команди брали участь у забігах в Interpipe Dnipro Half Marathon, Wizz Air Kyiv City Marathon і Odesa Half Marathon.

 

– Яким ще видом спорту ви займаєтеся?

 

– А: Моє життя склалося таким чином, що я спортсмен у четвертому поколінні. У мене батьки майстри спорту, а я сам з дитинства займався у семи секціях. Наприклад, вісім років я присвятив баскетболу, а першим моїм записом у трудовій книжці був “баскетбольний рефері”. Кар’єру обрав не спортивну, але зі спортом багато донині пов’язує. Наприклад, конкретно бігом я ніколи не займався, у мене для цього був баскетбол, а фізична підготовка завжди була на високому рівні. Якщо говорити про результати, я їх ніколи не засікав, тому що не був спринтером, а бігав виключно для задоволення.

 

– З: Батьки з дитинства прищепили мені культуру здорового способу життя та підтримки тіла в хорошій фізичній формі, саме тому мій головний лозунг “в здоровому тілі – здоровий дух”. Сьогодні мені цікаві різні види спорту, наприклад, плавання, біг і танці. До того ж, зовсім нещодавно відкрила для себе унікальні стрибки на батуті. Завдяки активному розвитку цього виду спорту у багатьох містах України та Дніпрі зокрема, я отримую масу задоволення, адреналіну і непідробне відчуття дитячої радості.

 

– Зоє, який ваш особистий біговий рекорд? Пам’ятаєте цей забіг? Які цілі?

 

– Скажімо так, біг у моє життя прийшов несподівано, і спершу у мене не було на меті гнатися за результатом, але я була готова довго і старанно працювати. Все почалося з того, що одного разу побачила анонс про проведення в Дніпрі Interpipe Dnipro Half Marathon і зрозуміла, що для мене це буде черговим особистим викликом. Розуміючи, що буде складно, я зареєструвалася на 10 км. У день забігу всю групу підтримки попросила приїхати через дві години після старту, так я тоді спрогнозувала свій результат. Для мене сама участь на такій дистанції вже була досягненням. І коли вже перетинала лінію фінішу, я побачив на табло 1:00 (одна година). У мене той випадок, коли перший забіг і став рекордом з відмінним результатом. Після цього забігу я зрозуміла, що непереборних цілей не буває і всього можна досягти старанною працею, якщо це не шкодить здоров’ю.

 

Вже 26 травня Дніпро прийме 4-й Interpipe Dnipro Half Marathon, а його учасники вкотре пробіжать знайомим маршрутом, випробують свою витривалість і поборються за нові рекорди. Цього року на бігунів чекають дистанції на 21 км і 10 км, а новачки зможуть випробувати свої сили на міні-марафонській дистанції 4,2 км.

До зустрічі у Дніпрі!