• Генеральний спортивний партнер
  • Партнер дистанції 10 км
  • Офіційний водний партнер
  • Титульний партнер

Новини

09.02.2022

Чек-ап бігуна: поради спеціалістів Української спортивної клініки

Які аналізи здавати та які обстеження необхідно проходити бігуну перед стартом змагального сезону? 

 

Ці та інші запитання, які хвилюють як початківців, так і бігунів зі стажем, ми поставили спеціалістам Української спортивної клініки: спортивній лікарці Яні Тоцькій та лікарю-ортопеду-травматологу Руслану Лебедю.

 

 

Що таке чек-ап бігуна і що в нього входить?

Чек-ап — це плановий поглиблений та комплексний медичний огляд, який проводиться не менше одного разу на рік і включає лабораторні, інструментальні, функціональні тести та низку лікарських консультацій. 

 

Чому це важливо?

У процесі поглибленого медичного огляду лікарі виявляють ризики, що можуть призвести до раптової смерті, або завдати шкоди здоров’ю бігуна під час тренувань та змагань. Чек-ап дозволить визначити приховані стани організму, які перешкоджають покращенню спортивних результатів.

 

Чек-ап бігуна: яких лікарів потрібно відвідати перед початком бігового сезону?
В медичному огляді спортивний лікар є головною фігурою. Це фахівець, який першим зустрічає спортсмена і залежно від віку та рівня спортивної майстерності визначає чек-лист, в який можуть входити консультації різних спеціалістів. 

 

Які аналізи необхідно здати бігуну?

Для визначення стану здоров’я бігуна необхідно проводити лабораторні дослідження, які включають клінічні та біохімічні дослідження крові та сечі. Цей перелік визначає спортивний лікар.

 

Чому варто робити аналізи лише після первинної консультації лікаря? 

Крім базових, лікар визначає додаткові аналізи, залежно від можливих наявних захворювань. 

Саме спортивний лікар може призначити додаткові необхідні аналізи та консультації спеціалістів, проаналізувавши ваш кейс під час консультації.

 

Як перевірити роботу серцево-судинної системи?

Серцево-судинна система є життєво забезпечуючою, їй слід приділяти ретельну увагу. Необхідно проводити електрокардіографію в спокої та після навантаження, тредміл-тест або велоергометрію, УЗД серця. За наявності відхилень від норми можуть бути призначені додаткові обстеження.

 

Поглиблене обстеження серцево-судинної системи — зона відповідальності кардіолога. Він знає особливості функціонування та будови серцево-судинної системи у спортсменів та зможе професійно розтлумачити всі “знахідки” під час досліджень. Те, що для звичайної людини інтерпретується як патологія, може відповідати варіанту норми для спортсмена, і навпаки. 

 

Що допоможе серцю під час значних фізичних навантажень?

Фізичні навантаження мають відповідати адаптивним можливостям серцево-судинної системи. Спортсмен, задля запобігання нещасного випадку, не може виходити за межі можливості своєї кардіоваскулярної системи, бо це значно підвищує ризик раптової смерті під час бігу. 

 

Завданням спортивних лікарів є визначення критеріїв, які спортсмен міг би сам контролювати під час бігу, і для виявлення цих меж проводяться навантажувальні тести.

 

Після чек-апу спортсмен отримує від лікаря рекомендації щодо планування своєї фізичної активності та об`єму тренувань. Під час тренувань або змагань необхідно контролювати загальне самопочуття та пульс, використовуючи спеціальні девайси для моніторингу. І не забувати про те, що відновлення, сон, збалансоване харчування та гідратація мають велике значення. 

 

Як часто потрібно перевіряти роботу серця протягом сезону? 

Для спортсмена-любителя, що не має супутніх захворювань, достатньо проходити чек-ап один раз на рік. Якщо мова йде про професіоналів, то це необхідно робити перед стартом підготовки до змагань — частіше за все, два рази на рік.

 

Як вберегти коліна від травм?

Існує міф, що біг “вбиває” колінні суглоби. Проте МРТ-дослідження спортсменів спростовують його: поширеність артрозів колінного суглоба у бігунів на 9% нижча, ніж у менше фізично активних однолітків. І чим більший спортивний досвід, тим краще виражена ця різниця.

Але, звісно, травми трапляються. 74% бігунів у певні моменти зазнають пошкоджень.

 

І ось чому:

 

Довідка:

Українська спортивна клініка — інноваційний центр для надання спеціалізованої медичної допомоги професійним спортсменам та активним людям.

 

Run Ukraine — організатор наймасштабніших бігових заходів України. З 2010 року компанія провела понад 30 міжнародних змагань для любителів бігу та спортивних ентузіастів.

Місія Run Ukraine — організовувати спортивно-масові події найвищого рівня, надихати і мотивувати людей займатися бігом.