• Генеральний спортивний партнер
  • Партнер дистанції 10 км
  • Офіційний водний партнер
  • Титульний партнер

Новини

21.05.2019

Біг – це, мабуть, найбільш демократичний вид спорту. Ти просто взуваєш кросівки і біжиш

 

Напередодні дніпровського півмарафону 4th Interpipe Dnipro Half Marathon, який пройде вже менш, ніж за тиждень, 26 травня, ми поговорили з головним редактором видання “Букви” Данилом Романчуком, про те, як біг увійшов в його життя, як змінив його та чого навчив.

 

Даниле, розкажіть, як давно ви займаєтеся бігом?

– Ще рік тому ніщо не передвіщало, що у видимому майбутньому я займуся спортом. У мене був сидячий спосіб життя, працював з дому, виходив на вулицю нечасто. Не дивно, що я став поступово набирати вагу, з’явилася задишка під час активної ходьби. Аби виправити ситуацію, я став ходити в тренажерний зал, але без видимих успіхів: скинути вагу ніяк не виходило, правда, набирати вагу я теж перестав. Ситуація здавалася патовою, але займатися бігом мені ніколи не спадало на думку, оскільки у пам’яті міцно засіли заняття фізкультурою в університеті і те, як важко мені давалися 6 км на стадіоні. Проте одного дня мене ніби переклинило: випадково в YouTube я побачив змагання з триатлону – чемпіонату світу Ironman в Коні – і зразу ж зрозумів, що триатлон – це моє. Могутні мускулясті атлети, які плавають, бігають, їздять на велосипеді, і усе це без перепочинку – я був вражений силою та наполегливістю цих людей. Для себе я тоді прийняв рішення, що коли-небудь обов’язково поїду на Кону і опинюся на їхньому місці.

 

– Триатлон – це плавання, біг і велосипед. Ви почали з бігу?

– Так, біг – це, мабуть, найбільш демократичний вид спорту. Ти просто взуваєш кросівки і біжиш.  

 

– З яких дистанцій ви починали свої бігові тренування?

– З 2-х км, після яких у мене вже не вистачало дихання, щоб продовжуватися. І тоді я зрозумів, що мене повинен хтось мотивувати. В Інтернеті я знову-таки випадково наштовхнувся на статтю про те, як український спортсмен Костянтин Божко пробіг семиденний марафон у Сахарі – мене це дуже вразило, а коли я дізнався, що він керівник київського бігового клубу КМRС, то, недовго думаючи, зразу ж записався до клубу.

Перше клубне тренування проходило на гірках у Голосіївському парку – це 6-7 км з частими перепадами висоти. Після перших 2 кмя був впевнений, що ось зараз помру; до кінця тренування ця  думка приходила до мене ще кілька разів, але в результаті біг разом з усіма. Небажання впасти обличчям у болото перед іншими спортсменами стало сильнішим, ніж фізична втома.

Якщо б я тренувався сам, то ніколи б не дозволив так знущатися над собою.

Проте клубні тренування себе повністю виправдали –  за кілька місяців я міг спокійно пробігти вже 7-8 км.

Незабаром я зрозумів, що якщо хоча взяти участь в Ironman, то мені треба хороший тренер з триатлону, який зміг би правильно організувати мій тренувальний процес і з яким я міг би рости в усіх трьох дисциплінах триатлону. Так я став займатися з Юлією Ястребовою в клубі Triatman. Юлія нас дуже муштрує в плані розвитку витривалості та фізичної підготовки, і це дає відчутні результати – у травня і пробіг на тренування 21 км без проблем. Зараз середній тижневий біг у мене складає близько 30 км.

 

– Розкажіть, у яких забігах вам довелося взяти участь?

– Цей рік – фактично мій перший сезон, коли я в принципі можу подолати якісь дистанції. Минулого року я міг хіба що взяти участь у змаганні з швидкої ходьби (посміхається).

Цього року я брав участь у своєму першому спортивному змаганні – Nova Poshta Kyiv Half Marathon. Мені дуже сподобалася атмосфера і як усе було організовано, я отримав купу вражень – як позитивних, так, на жаль, і негативних.

 

– Розкажіть детальніше, як це було?

– Скажу чесно, я дуже хвилювався. Навіть не тому, що це моє перше змагання – я не був впевнений у своїй фізичній формі. На тренуваннях я показував дуже непогані результати – півмарафон я пробігав за 1 год 45 хв. з запасом сил. Але за тиждень до змагань мені довелося зробити складну операція на зубі з анастезією і пропити курс антибіотиків. Тому я не знав, як поведеться мій організм під час екстремальних навантажень. У звичній ситуації я знав, але бігти мені довелося з абсолютно незнайомим організмом. Як виявилося, я не дарма остерігався – стартувавши в дуже хорошому темпі, десь за 7 км до фінішу я відчув гострий біль у печінці – мені довелося суттєво знизити темп бігу. Я вирішив не сходити з дистанції, а просто перестати зважати на біль. Зрештою, що біг на тривалі дистанції, що триатлон – це завжди історія про подолання себе. За кілька кілометрів біль стих, і я став поступово нарощувати темп, але втрачений час вже було неможливо повернути. В результаті, я отримав безцінний урок проходження дистанції у несприятливих умовах і впевнений, що на наступному змаганні, а це буде вже в кінці травня на INTERPIPE Dnipro Half Marathon, я покажу все, на що здатен.

 

– Як ви готуєтеся до змагань? Як зазвичай проходять ваші тренування?

– У вересні я планую брати участь у змаганнях з триатлону на олімпійській дистанції  Lviv Triathlon Cup (1,5 км плавання, 40 км велосипед і 10 км біг), і, відповідно, увесь тренувальний план сформовано з урахуванням цієї мети. У процесі підготовки до олімпійки у мене є ряд проміжних цілей: серед найближчих – змагання з дуатлону у Білій Церкві та півмарафон у Дніпрі.

По суті, єдиний місяць, коли у мене не заплановано ніяких змагань і я повністю присвячую себе тренуванням, – це серпень. У моєму випадку важливо грамотно поєднати велотренування з плаванням і бігом. Взимку я тренуюся у легкоатлетичному манежі, де головний акцент робиться на загальнофізичну підготовку і темпові та інтервальні тренування для підвищення рівня анаеробного порогу. Кожне тренування у манежі триває близько 2 годин і включає в себе розминковий біг 2-3 км, спеціальні бігові вправи, темповий чи інтервальний біг, блок загальнофізичних вправ і заминковий біг. У вихідні навіть взимку ми бігали на Трухановому острові близько 10 км, а після блоку спеціальних бігових вправи заминалися 2-3 км.

Навесні ми перейшли з манежу на стадіон “Атлет”, а у вихідні Юлія  Ястребова організовує бріки для відпрацювання проходження певних відрізків дистанції у триатлоні – зазвичай це довга дистанція на велосипеді, після якої без перепочинку йде біг.

Окрім бігових тренувань, у мене також два обов’язкових тренування з плавання і одне-два бігових тренування поза клубом, так би мовити, домашнє завдання.

 

– Як ви харчуєтеся, відпочиваєте?

– Дуже гарне запитання. Правильне харчування і відпочинок – це фундамент, на якому будується увесь тренувальний процес. Без правильного харчування і повноцінного сну я просто фізично не зміг би тренуватися в об’ємі, необхідному для підготовки до півмарафону. Після того як я почав бігати, я переглянув свій раціон і повністю виключив печивко, солодку газовану воду і різноманітні хлібобулочні вироби. Це і посилені тренування дозволили мені за кілька місяців скинути до 17 кг ваги і досягнути оптимальної бігової форми.

Якщо у мене ранкове тренування, то перед тренуванням я п’ю каву і зїдаю бездріжджові хлібці з арахісовим маслом та один банан. Щоранку я їм вівсяну кашу, стараюся менше їсти смаженого і побільше сухофруктів. Мій син також активно займається спортом, і дружина готує для нас суміш з сухофруктів, горіхів і меду, і ми це їмо щодня, поповнюючи свої запаси енергії.   

Ще я повністю переглянув свій режим сну – якщо раніше я зазвичай лягав о 1 чи 2 ночі, то зараз я розумію, що з моїм графіком мені треба 8 годин повноцінного сну, і тому о 23:00 я вже сплю.

 

– Яка ваша мета-мрія в бігу?

– Я дуже шкодую, що не зайнявся спортом у школі, тоді моєю мрією була б, мабуть, участь в Олімпійських іграх, а зараз моя мрія – це чемпіонат світу Ironman в Коні на Гаваях. Але до своєї мрії я йду поступово з масою проміжних цілей. Цього року я хочу пройти олімпійку, а наступного – вже половинку Ironman. Поки на цьому закінчується мій горизонт планування тренувального процесу. Після проходження половинок я почну планувати повну дистанцію Ironman, оскільки це вже зовсім інший об’єм тренувань, я поки мені рано про це думати.

Якщо говорити саме про біг, то я планую цього року кілька півмарафонів, щоб наступного року вийти на марафон. Звісно, дуже хотілося б пробігти на марафоні-мейджорі.

 

Що вас мотивує займатися бігом?

– Без мотивації я б давно перестав тренуватися. Під час тренувань часто виникає думка – ти що, дурень, навіщо це все тобі? І щоразу я знаходжу сили, щоб подолати себе, переступити через лінь, жаль до себе, і після тренування і пишаюся, що зміг це зробити. Напевно, це і є моя винагороді.

Ще мене дуже мотивує моя сім’я. Я з дитинства не любив плавання, але бачу, як мій син ходить на плавання, досягає успіхів, і я тягнуся за ним. Якщо він може, то чому не можу я? Ще я бачу, як можя дружина переживая за мої змагання більше, ніж я – це також дуже заряджає. Дуже важливо, коли сім’я вболіває за тебе усією душею і підтримує.

Ще мене дуже мотивує моя тренерка Юлія Ястребова, яка щиро переживає за кожного з нас і якій вдалося створити прекрасну дружню атмосферу в клубі.

 

Як заняття бігом допомагають у роботі?

– Заняття спортом зробили мене більш організованим, я став краще розставляти пріоритети. Окрім того, триатлон – це про щоденне подолання своєї ліні, про вміння доводити розпочате до кінця – саме ці якості дуже допомагають у роботі. І як бонус – тренування знімають стрес і дратівливість, а для моєї роботи це великий плюс, оскільки це дозволяє тверезо оцінювати ситуацію і не кидатися на своїх колег.

 

Ваші поради тим, хто мріє пробігти свій перший півмарафон?

– Обов’язково варто знайти собі тренера і біговий клуб. Дуже важливо, щоб була людина, яка могла б правильно розпланувати тренування і відновлення. Коли я почав бігати, то зразу хотів бігати багато і на довгі дистанції, і на той момент у мене не було людини, яка могла б остудити мій пил. У результаті я розтягнув голеностоп у двох місцях і на місяць призупинив усі тренування. Не робіть так, як я. Завжди зберігайте тверезу голову і думайте про свої реальні можливості.

Ще дуже важливо мати зручні кросівки. Я починав у дешевих і незручних. Усе закінчилося дуже швидко і печально для моїх пальців. Бігайте у взутті, спеціально підібраному під вас, вашу вагу і тип місцевості, якою ви плануєте бігати.

 

І головне, знайдіть щось, що буде вас мотивувати. Без мотивації нічого не вийде, тому що якщо ви хочете пробігти марафон, вам треба зробити багато роботи.