• Генеральний спортивний партнер
  • Партнер дистанції 10 км
  • Офіційний водний партнер
  • Титульний партнер

Новини

07.05.2020

Аномальна спека, повінь, загроза терористичного акту, війна та вірус — через що скасовували забіги?

Коронавірус сколихнув увесь світ. Через нього були скасовані чи перенесені всі весняні й літні старти, фестивалі й спортивні івенти, включаючи тридцять другі Олімпійські ігри в Токіо. Компанія Run Ukraine також була змушена перенести три забіги — 10th WORK.UA KYIV HALF MARATHON, 5th INTERPIPE DNIPRO HALF MARATHON, 5th MOLOKIYA LVIV HALF MARATHON — на друге півріччя 2020 року і повністю змінити календар сезону.

Це вперше в історії, коли причиною скасування чи переносу спортивних змагань стала пандемія вірусу. Однак історія пам’ятає й інші причини. Тож ми вирішили розібратись, через що, окрім пандемії, можуть скасувати забіги.

 

Війна

Перед Першою світовою війною Олімпійські ігри встигли відбутися п’ять разів. Шості Олімпійські ігри в 1916 році мав приймати Берлін, однак влітку 1914 року світ захопила війна, і Міжнародний олімпійський комітет (МОК) прийняв рішення не проводити спортивні заходи до 1920 року. Тож VI Олімпійські ігри не відбулися.

Перша світова війна стала причиною єдиного скасування Бостонського марафону за всю історію його існування. У 1918 році замість Бостонського марафону провели воєнну естафету.

Через Другу світову війну були скасовані марафони в Кошиці та Олімпійські ігри 1940 і 1944 років.

Кошицький марафон є найстаршим марафоном у Європі. Вперше він відбувся восени 1924 року, коли на старт вийшли 8 чоловіків. Відтоді Кошицький марафон відбувався щоосені до 1938 року. Під час Другої світової війни територія Словакії була окупована Угорщиною, тому до 1945 року Кошицький марафон не відбувався.

Війна стала на заваді й ХІІ Олімпійським іграм, які мали відбутися восени 1940 року в Токіо. Через загострення воєнного конфлікту між Японією та Китаєм у 1937 році Японія відмовилась від проведення змагань. Тоді МОК віддав проведення Олімпіади фінським Хельсінкам. Однак 1 вересня 1939 року розпочалася Друга світова війна, яка змусила організаторів спочатку перенести проведення Олімпійських ігор на невизначений строк, а потім зовсім скасувати.

Наступні, ХІІ Олімпійські ігри, які мали відбутися в 1944 році в Лондоні, також не відбулися.

 

Загроза терористичного акту

У 2013 році під час Бостонського марафону сталися вибухи, в результаті чого загинули три людини, а постраждали 183. Відтоді організатори забігів з особливою пильністю ставляться до будь-яких підозр терористичного акту. Зокрема у 2019 році півмарафон Great Eastern Run у британському містечку Пітерборо скасували в день старту через повідомлення про чоловіка, який поводить себе «підозріло» біля траси.

 

Ураган

Восени 2012 року східне узбережжя США потерпало від потужного урагану Сенді, тому влада Нью-Йорку була змушена скасувати Нью-Йоркський марафон 2012.

 

Спека

Через екстремальну спеку й високий рівень вологості повітря в Канаді у вересні 2017 року організатори Монреальського марафону спочатку перенесли старт забігу на марафонську дистанцію на 7:30 ранку, а потім взагалі скасували цю дистанцію за день до старту. При цьому забіг на 21.0975 км і 10 км відбулися.

 

Повінь

Наприкінці літа 2019 року північна частина Великобританії потерпала від злив. Безперервні дощі стали причиною масштабної руйнівної повені. Організатори Лейстерського марафону спочатку намагалися змінити маршрут, потім змінити дату забігу, але зрештою змушені були скасувати захід.

До речі, під загрозою був сьомий WIZZ AIR KYIV CITY MARATHON у 2016 році. В день старту українську столицю охопила потужна злива, однак Київський марафон відбувся під дощем, і організатори, і учасники показали, що таке справжня витримка й сила спортивного духу.